2. miesto - OSTBLOK (MAJO LUKÁČ, MAROŠ SCHMIDT)

BARTISLAVA

Projekt mestskej vyhliadkovej lavicky – BARtislava, využíva problematické miesto Rázusovho nábrežia – protipovodnový múr – ako svoj základný stavebný prvok. Bez múru by nebol problém ani riešenie. Múr, ktorý bráni vo výhlade na Dunaj, sa vdaka jednoduchému zásahu stane nielen turistickou atrakciou, ale najmä príjemným a funkcným mestským priestorom.

Možnosti využitia Lavicky v barovom štýle nebudú bránit cyklistom, pretože budú umestnené mimo cyklotrasy, medzi múrom a poulicným osvetlením. Tento priestor slúžil okoloidúcim na zastavenie sa pri múre. Projekt BARtislava dáva tejto funkcii nový rozmer – možnost sadnút si k stolu, precítat si knihu, rozbalit desiatu alebo si pri koverzácii štýlovo vyložit na „bar“ ruku. V prevedení DeLuxe uvažujeme aj o zapojení štýlových lampiciek na stolíku vyhliadkovej
lavicky, ktoré by boli napájané z mestského osvetlenia. Vecerné posedenie pri takejto
vyhliadkovej lavicke by sa stalo príjemným, romantickým zážitkom, ktorým by sa Bratislava
urcite preslávila.

Konštrukcia
Pri navrhovaní vyhliadkovej lavicky sme dbali o nenárocnú výrobu, bezpecnost pri používaní a funkcný dizajn. Efektívne tvarové riešenie z poniklovaných, štvorcových profilov a voduvzdornej preglejky, poskytuje zaujímavú variabilitu konfigurácií. Lavicky sa môžu pridávat do zostáv, alebo fungovat samostatne. Premiestnovanie je rýchle a jednoduché, pretože upevnenie vyhliadkovej lavicky je pomocou špeciálneho klik systému, bez nutnosti
vrtania do múru a trvalej fixácie. Lavicku je možné z bezpecnostných dôvodov ci proti odcudzeniu fixovat poistným prvkom. Takýto systém je konštrukcne nenárocný, esteticky nekonfliktný a zároven antivandal. Objekt je demontovatelný, prenosný a skladovatelný.

Výhody
Výška múru (1,20 m) je rovnaká ako štandardná výška baru. BARtislava nekonfliktným zásahom vytvára nové možnosti využitia múru. Na lavicke je možné sediet podobne ako pri bare a zároven sa k sediacim môžu pridat další priatelia „na stojáka.“ Konštrukcia, ani celistvost múru nie je narušená. Ergonómia lavicky je navrhnutá tak, aby bol posed príjemný, s dostatocným miestom na nohy a rôznymi možnostami sedenia. Lavicka nie je kotvená do zeme ani do dlažby. Okrem možnosti jednoduchej demontáže je hlavnou výhodou cistota a údržba. Absencia „nohy“ zo zeme vylučuje, že by sa časť lavičky stala terčom vykonávania malej potreby štvornohých miláčikov. Rázusove nábrežie sa uvolní do šírky o súcasné lavicky. Širšia promenáda sa tak stane bezpečnejšou pre cyklistov a chodcov. Umiestnenie nášho návrhu nezasahuje do premávky ani cyklistov, ani chodcov, pretože sa nachádza medzi protipovodnovým múrom a poulicným osvetlením a zatraktívnuje doterajšiu funkciu vyhliadkového miesta pri múre. Veríme, že táto vyhliadková lavicka bude mat dobré vyhliadky.